Strona o żarciu

Menu
Schabowy
Kartacze
Frytki
Kiszka
    Sposób przygotowania:
  1. Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 5 mm.
  2. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić.
  3. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
  4. Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki.
  5. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niezbyt dużym ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem.

     Składniki:

ilość porcji: 2 

  • 2 plastry schabu bez kości (na kotlety)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia