|
Sposób przygotowania:
- Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem,
odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych
upodobań, ale powinny mieć około 5 mm.
- Oprószyć mięso solą i pieprzem,
odstawić.
- Jajko dobrze roztrzepać widelcem w
głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego
bułkę tartą.
- Obtaczać kotlety porządnie w mące,
następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej.
Zawsze strząsać nadmiar panierki.
- W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść
kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niezbyt
dużym ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie
wystygły przed podaniem.
Składniki:
ilość porcji: 2
- 2 plastry schabu bez kości
(na kotlety)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
|