|
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie
słupki. Opłukać i dokładnie osuszyć na ręcznikach.
- Jeśli ziemniaki nie będą od razu smażone,
najlepiej przetrzymać je w garnku z zimną i osoloną wodą. Przed
smażeniem dokładnie osuszyć.
- Podgrzać cały olej do 110 stopni C
w średnim garnku. Włożyć ziemniaki i smażyć w tej samej
temperaturze (można sprawdzać termometrem lub ustawić odpowiednio
frytkownicę) przez około 7 - 8 minut (u mnie ogień
pod garnkiem był minimalny na największym palniku). Następnie wyjąć
frytki łyżką cedzakową i wyłożyć na 2 większe talerze. Odstawić olej
z ognia do czasu ostudzenia ziemniaków.
- Rozgrzać ponownie tłuszcz, tym razem do
175 stopni C.
- Włożyć przestudzone frytki i smażyć
przez około 5 minut do czasu aż ziemniaki będą lekko
zrumienione (cały czas utrzymywać tę samą temperaturę). W
międzyczasie można 1 - 2 razy ziemniaki przemieszać. Wyjąć łyżką
cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych. Od razu podawać
posypując solą morską, najlepiej gruboziarnistą.
Składniki:
• 1
kg ziemniaków
• 1
litr oliwy lub oleju roślinnego do smażenia np. z orzeszków ziemnych |