Strona o żarciu

Menu
Schabowy
Kartacze
Frytki
Kiszka
Sposób przygotowania:

 Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać. Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz. Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem. Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut. Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.

     Składniki:
2,5 kg ziemniaków
8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
Farsz
1 kg łopatki wieprzowej
pieprz ziołowy
sól
majeranek
cebula
Dodatkowo
boczek lub skwarki do polania
1 cebulka mała
włoszczyzna do mięsa